Academy

Evolutie prin educatie

Fotika Academy reprezinta o initiativa care sustine colaboratorii Fotika in drumul lor spre succes.

Scopul acestei academii este de a crea o retea de fotografi profesionisti, dornicii sa impartaseasca viziunea lor si sa colaboreze in vederea gasirii unor noi modalitati de abordare a fotografiei. Credem ca doar prin daruire si educatie, ne putem atinge obiectivele. Un fotograf educat este un castig atat pentru piata, cat si pentru clientii sai!

Seminariile si workshopurile pe care le sprijinim sunt sustinute de lectori fotografi cu experienta. Aceste manifestari se adreseaza tuturor fotografilor profesionisti aflati in diferite etape de dezvoltare.

Asteptam propunerile cu tematica pe care ati vrea sa o abordam in cadrul evenimentelor pe academy@fotika.ro.

Sfaturi pentru realizarea unui album foto de vacanta

03-09-2019

Nu e un secret ca ne place sa calatorim si sa surprindem momente si peisaje memorabile din vacanta, insa ce facem cu toate imaginile din aparatul sau telefonul nostru? Simplu! Alegem cele mai reusite cadre si le includem intr-un album foto de vacanta.  

In acest articol gasesti cateva sfaturi utile in acest sens.

1. Selectia imaginilor este cel mai dificil proces prin care trebuie sa trecem. Cu cat trece mai mult timp de la terminarea vacantei, cu atat ne este mai greu sa alegem imaginile pe care vrem sa le includem in album. Ideal ar fi, dupa ce ajungem acasa, sa ne rezervam un pic de timp si sa facem curat in fotografii (stergem toate imaginile neclare), apoi le organizam in foldere. Dupa ce hotaram care ne plac cel mai mult, alegem pentru albumul foto fotografiile preferate ce se completeaza reciproc. De exemplu, pentru vacanta la mare alegem o imagine cu plaja, un prim-plan cu cei dragi, un apus de soare splendid si o imagine de la restaurantul nostru preferat. 
 

2. Dimensiunea si modelul albumului foto este influentat de numarul de imagini pe care vrem sa le includem.  Albumele foto din colectia Standard si cele din colectia Mini sunt potrivite pentru albumele de vacanta. Celelalte colectii sunt mai mult destinate evenimentelor speciale (nunti, botezuri). 

Albumele din colectia Standard sunt recomandate pentru un numar mare de pagini cu fotografii (peste 20). 
Recomandari dimensiuni albume : 15x15, 15x20, 20x20, 20x25, 25x25, 25x30, 30x30.
Numar de imagini recomandate pentru grafica colaje album (1 colaj cu fotografii = 2 pagini) 

- Album 5 colaje/10 pagini = 20-40 imagini
- Album 10 colaje/20 pagini = 40-60 imagini
- Album 15 colaje/30 pagini = 60-90 imagini
- Album 20 colaje/40 pagini = 80-120 imagini
- Album 25 colaje/50 pagini = 100-150 imagini
- Album 30 colaje/60 pagini = 120-180 imagini

Albumele din colectia Mini sunt recomandate pentru un numar mai mic de pagini cu fotografii (maxim 20)
Recomandari dimensiuni albume : 15x15, 15x20, 20x20, 20x25.
Numar de imagini recomandate pentru grafica colaje album (1 colaj cu fotografii = 2 pagini) 

- Album 5 colaje/10 pagini = 20 imagini
- Album 10 colaje/20 pagini = 40 imagini
- Album 15 colaje/30 pagini = 60 imagini
- Album 20 colaje/40 pagini = 80 imagini
- Album 25 colaje/50 pagini = 100 imagini
- Album 30 colaje/60 pagini = 120 imagin

3. Coperta albumului foto poate fi din piele naturala, eco sau material textil, cu optiunea de personalizare cu text. Pentru copertile care permit personalizare cu fotografie (HCV Foto, HCV Foto Premium, Premium si Soft Foto), alegem o fotografie care ne aminteste de inceputul calatoriei. Face-offul, adica prima si ultima deschidere a albumului, poate fi din catifea sau carton. 

4. Hartia din care sunt realizate colajele poate fi filigram (suprafata hartiei este semimata) sau lucioasa. Grosimea recomandata a paginilor este de 300 g lipire la rece.   

5. Grafica colajelor nu ne va da batai de cap. Un designer Fotika va aranja fotografiile in grafica in maxim 2-3 zile lucratoare. Putem opta pentru grafica personalizata (ordinea fotografiilor/povestea propusa de client) sau standard (ordinea fotografiilor/povestea creata de designerul Fotika). Dupa finalizare graficii, clientul va primi pe email proiectul final pentru eventuale modificari. Dupa aprobarea graficii de paginatie a fotografiilor, albumul va intra in lucru urmand sa se realizeze in numarul de zile lucratoare confirmat in comanda.

Asadar, daca tocmai v-ati intors din vacanta sau planificati una, speram ca va veti simti inspirati sa comandati propriul album foto de vacanta. 

Pret grafica personalizata - 10 lei/colaj
Pret grafica standard - 8 lei/colaj

 

Sfaturi practice - Cum îngrijim albumul foto

04-07-2018

Temperatură și umiditate

Nu expuneți albumul la modificări extreme de temperatură sau umiditate (depozitarea albumului în masină, în pod, în subsol, lângă surse de umezeală și căldură). Aceste schimbări afectează coperta și nucleul albumului. Temperaturile ridicate pot determina hârtia pe care sunt imprimate fotografiile să se decoloreze. Umiditatea ridicată poate determina lipirea paginilor între ele, apariția mucegaiului pe copertă și între pagini. Modificările extreme de temperatură sau umiditate pot determina dilatarea și contractarea colajelor. Condițiile ideale de depozitare pentru albumul foto sunt: temperaturi cuprinse între 15 și 30 grade Celsius, iar umiditatea să se încadreze între 25% și 55%.  

Lumina directă a soarelui

Evitați depozitarea albumului în lumina directă a soarelui. Căldura va deteriora paginile, iar lumina va face ca imaginile să se estompeze. Pe lângă deteriorarea paginilor, lumina directă a soarelui va afecta atât coperta (indiferent de materialul din care este confecționată), cât și nucleul.  

Zone cu trafic ridicat

Evitați depozitarea albumului în zone cu trafic ridicat (birou, masa de cafea, bucătărie, camera copiilor), deoarece o serie de combinații nefericite ar putea duce la deteriorarea albumului.  

Curățare și întreținere  

Cu timpul, albumul foto poate acumula murdărie și praf. Pentru a păstra imaginile la fel de clare ca în prima zi, vă recomandăm să curățați și să întrețineți albumul foto în mod corespunzător. Murdăria se îndepărtează ușor cu o lavetă umedă, iar praful cu o lavetă moale și uscată.

Depozitare și utilizare

La întoarcerea paginilor aveți grijă să nu folosiți unghiile, deoarece acestea pot deteriora marginile. În schimb utilizați vârfurile degetelor. În mod ideal, albumul se păstrează așezat la orizontală într-o cutie sau o husă specială. Astfel vă asigurați că albumul se află într-un mediu controlat care îl ține departe de praf, raze solare și factorul uman (copii). Păstrarea albumului la verticală într-un raft de bibliotecă va duce în timp la curbarea nucleului. Utilizarea albumului se face pe o suprafață plană (masă, birou), susținând ambele coperți la același nivel.

Bun venit colecția MINI-albume foto!

04-05-2018

Această colecție este replica de dimensiuni mici a colecției STANDARD, oferind mini-albume cu maxim 10 colaje pentru a stoca cele mai valoroase fotografii din eveniment. Dimensiunile disponibile variază între 10x10 cm și 20x20 cm (format pătrat) , 10x15 cm și 20x25 cm (format landscape) și 10x7 cm și 20x15 cm (format portret).

Avantajele mini-albumului foto

  • Prețuri mici;
  • Reducerea timpului de realizare a graficii ( recomandăm grafică simplă cu maxim 3-4 fotografii pe colaj);
  • Recomandat pentru diferite ocazii (aniversări, vacanțe, familie, etc.) ce nu necesită un album de dimensiune mare;
  • Ocupă puțin spațiu, are dimensiuni asemănatoare cu ecranul telefonului mobil, astfel încât poate fi purtat cu ușurință în poșetă;
  • Poate include cele mai valoroase colaje din albumul mare.

Atenție la colajele din albumul mare care prezintă fotografii de mici dimensiuni, odată incluse în mini-album, acestea se vor micșora considerabil în special la dimensiunile 10x7 cm, 10x10 cm și 10x15 cm.

Mai multe detalii despre albumele din colecția MINI găsiți aici

Ne extindem în offline : punct de prezentare Fotika la Iași!

28-03-2018

Avem o surpriză pentru fotografii și videografii profesioniști, cât și pentru publicul amator din zona Moldovei și Republica Moldova. Începând cu această lună am deschis un nou punct de prezentare Fotika la Iași, în cadrul Hashtag Studio, colaboratorul și distribuitorul nostru din zona de Est a țării . Prin acest parteneriat ne dorim să fim mai aproape de clienții noștri și să oferim o experiență reală « in store », care să îi convinga chiar şi pe cei care nu au mai comandat până acum să facă primul pas în comerţul online.

Pentru că nu este întotdeauna ușor să iei o decizie când vine vorba de alegerea produsului, clienții  primesc consiliere de specialitate absolut gratuit de la Hashtag Studio, care îi ajută să aleagă, să configureze și să își personalizeze produsul comandat prin intermediul platformei Fotika. De asemenea, clienții pot să ridice produsele comandate direct din locația Hashtag Studio, livrarea fiind gratuită. Produsele de prezentare pentru fotografii și videografii profesioniști beneficiază de 30% reducere.

Hashtag Studio este situat în zona centrală a Iașiului și oferă servicii complete de fotografie de studio (ședințe foto corporate, fotografie de produs/fashion/familie), servicii de make-up și închiriere studio/echipamente foto.

Clienții care vor plasa în luna aprilie 2018, în punctul de prezentare din Iași, comenzi de cel puțin 500 RON, vor beneficia de 10% reducere la orice produs Fotika. Reducerea nu se aplică la produsele de prezentare și nu se cumulează cu alte oferte active.

Vă așteptăm cu mare drag să ne treceți pragul!

Povestea din spatele coperților din lemn

28-02-2018

« Lemnul se sculptează uşor, pentru că seamănă cu omul. Are sufletul cald... Şi n-are viaţă lungă... » Pasărea de aur (Infinitul Brâncuşi) de Valeriu Butulescu

 

Era începutul anului 2016 când entuziasmul tinereții și dorința de « noutate » ne-au ghidat către o nouă etapă în dezvoltarea afacerii, crezând cu înverșunare că pasiunea pentru lemn, care a urmărit familia noastă timp de generații, poate fi transpusă în producția de albume și accesorii foto.

Întotdeauna am avut un profund respect pentru arta tradițională a lemnului, iar inspirația pentru coperțile din lemn a venit din această direcție. Lemnul este un material versatil și frumos ce se combină foarte bine cu alte tipuri de materiale (piele sau textil), rezultând un album foto de o estetică atemporală, luxoasă, dar nu ostentativă. Așa s-a născut Colecția Lemn adresată celor care apreciază arta mesteșugului și prețuiesc timpul alocat pentru realizarea produselor de înaltă calitate, lucrate manual.

Când lucrezi la o scară atât de mică, fabricarea devine un proces foarte delicat. Unele componentele sunt atât de mici, încât nu putem folosi aparatele pe care le-am folosi în mod normal, ceea ce înseamnă că trebuie să apelăm la uneltele necesare meșteșugului.

Atelierul de prelucrarea lemnului a devenit un centru de creație, locul în care lemnul prinde  viață sub diferite forme: de la albume foto personalizate și cutii pentru albume foto, până la cutii foto si cutii USB. În tot acest demers, încercăm să găsim echilibrul perfect între formă, funcție și execuție, deoarece ne place să credem că toate aceste obiecte personalizate vor rămâne moștenire următoarei generații. Între timp vă puteți bucura de aspectul natural al produselor din lemn încorporate în designul vostru interior. 

Produsele noastre sunt 100% personalizabile.

Pentru a afla pretul produsului este necesara configurarea lui prin platforma de comenzi.

Fa-ti cont pentru a avea acces la platforma de comenzi si preturi. Dureaza doar 2 minute.